Blog

ianuarie 24, 2024

 

 

 

 

 

                                               

 

 

 

 

 

 

    Haide să povestim despre ce se întâmplă la consultul de Alergologie și Imunologie Clinică la mine în cabinet!


 

 

  • momentan vă mai puteți prezenta cu bilet de trimitere de la Medicul de Familie (spre Alergologie) și card de sănătate. Durează aporximativ 5 minute să introduc datele dvs. în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), iar apoi…

 

  • după introducerea datelor și verificarea statusului de asigurat are loc în primul rând o discuție amănunțită (așadar nu vă programați alte activități în următoarea oră, pentru că fiecărui pacient eu îi rezerv +/- o oră de consultație în funcție de complexitatea cazului). Dacă veniți cu copilașul la consult ar fi bine să-i aduceți fie 2-3 jucării preferate, fie o cărticică de colorat pentru ca noi să putem sta de vorbă – iar el să nu se plictisească.

 

  • după discuția amănunțită care înseamnă o serie de întrebări-răspunsuri (conversație medic-pacient, așa numita anamneză), voi interpreta+explica dosarul cu analize efectuate înainte de a ajunge la mine sau cele pe care vi le-am solicitat eu (de preferat nu pe telefon, mult mai util ar fi să fie listate/printate). Așadar vă rog să veniți cu tot dosarul de analize (nu contează ca sunt rezultate de la Dermatologie, Pneumologie, Boli Infecțioase etc). Fiecare piesă din puzzle mă va ajuta să ajung la o concluzie.

 

  • dacă motivul prezentării a fost o leziune pe piele (bube, blânde, pete, bubițe…sau cum se mai numesc ele în popor)..vă rog faceți poze dacă aceste leziuni la momentul consultației nu mai există! Există mii de leziuni pe piele, iar fără 2-3 poze clare (măcar) care să ma orienteze diagnosticul nu va fi ușor de formulat.

 

  • dacă motivul prezentării a fost tusea și/sau lipsa de aer a copilului, vă rog faceți un scurt video să auzim toate zgomotele! Știu că în acele momente panica e mult mai mare, dar în cazul în care puteți să faceți aceste video-uri ar fi minunat. Iar dacă ați făcut și poze/video, ar fi extraordinar să reușiți să le aranjați într-un folder/fișier pe telefon, astfel încât la consultație să nu mai pierdem timp prețios pentru a le căuta. De asemenea, chiar dacă problema copilului sau a dvs, pare că a dispărut, nu ștergeți aceste foldere. Păstrați-le cât mai mult!

 

  • în cazul în care considerați că un produs cosmetic sau medicamentos a determinat o reacție..nu îl aruncați! Aduceți-l la consultație pentru a vedea exact despre ce e vorba și posibil și lista de ingrediente (care m-ar ajuta mult)

 

  • dacă consider că este necesar să efectuăm și o testare cutanată, vom discuta despre asta..dar rețineți că rolul unui medic alergolog implicat nu este doar să testeze. Medicul alergolog este ca un detectiv care doar are ca ajutor aceste teste. Primesc des întrebarea – dar dacă iau tratament cu antihistaminic / antialergic/antibiotic să mai vin la consult? RĂSPUNSUL ESTE DA. DE O MIE DE ORI DA. Câteodata nu are sens testarea cutanată. Alteori e prea devreme să testăm vreun alergen. Am avut de-a lungul timpului chiar pacienți care au anulat programarea pentru că au fost nevoiți să-și administreze tratamentul antialergic și au zis că nu are sens să mai vină. Voi acum că ați citit aceste informații știți că nu trebuie procedat așa! (Cel puțin în ceea ce mă privește). Pentru că discuția dintre mine și voi ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ!

 

  • În cazul în care programați doi copilași (deci doua ore), ar fi bine să se prezinte fie ambii părinți, fie și altă persoană care să ajute părintele cu cei doi copilași în cazul în care aceștia se plictisesc sau li se face foame.

 

  • la sfârșitul consultului voi redacta actele – scrisoarea medicală (diagnostic, recomandări, tratament), rețeta compensată / necompensată (simplă), bilet de trimitere analize medicale (compensate/necompensate), bilet de trimitere spre altă specialitate dacă este necesar

 

  • la final nu se achită nimic dacă ați beneficiat de bilet de trimitere de la Medicul de Familie, dacă se efectuează teste alergologice acestea se vor deconta în limita impusă de Casa de Asigurări.

 

 

ianuarie 9, 2024

 

  • Întrebarea nr. 1 : este dermatita atopică o alergie, în special una alimentară ?
  • Răspuns: Nu. Dermatita atopică reprezintă un cumul de factori printre care GENETICA joacă un rol important, împreună cu FACTORII de mediu implicați.

 

           Alergenele alimentare principale


  • Întrebare nr. 2 : este cauzată dermatita atopică de lactoză, gluten și paraziți?
  • Răspuns: Nu. În primul rând lactoza nu este un alergen, ci este zahărul din lapte și este imposibil să producă alergii/leziuni pe piele. Lactoza declanșează manifestări abdominale doar. Glutenul trebuie evitat doar de către persoanele care au o intoleranță la gluten dovedită, dar nu orice copilaș cu dermatită atopică trebuie să evite glutenul din grâu. Parazitozele (sau viermișorii – în termeni populari) pot câteodată să fie asociați cu manifestări de dermatită atopică, dar asta nu înseamnă că orice copilaș cu dermatită atopică are o parazitoză. Concluzie: în mediul online se vehiculează în mod ERONAT că orice persoană cu dermatită atopică trebuie să nu consume grâu + prduse lactate + să fie deparazitat. Ca urmare, aceste recomandări sunt oferite de persoane neavizate și nu trebuie urmate acasă.

  • Întrebare nr. 3. : dacă folosesc produse cosmetice a căror etichetă stipulează că sunt hipoalergenice/dermatocosmetice/pentru bebeluși/testate dermatologic – înseamnă că 100% folosesc produse benefice pielii atopice ?
  • Răspuns: Din păcate nu. Experiența dar și studiile m-au învățat că în extrem de multe cazuri produsele pentru bebe conțin alergene de contact, substanțe iritative, proteine alimentare precum grâu sau zer din lapte care nu au ce căuta pe pielea atopică. Așadar nu ne putem încrede în ceea ce vinde producătorul, ci trebuie să ne sfătuim cu medici specialiști în acest domeniu. În cursul online pe care l-am creat puteți viziona și ce produse cu adevărat hipoalergenice recomand. Click aici pentru achiziționare: https://doctor-sandra.thinkific.com/ 

  • Întrebare nr. 4. : sunt produsele pe bază de cortizon atât de „rele”?
  • Răspuns: Produsele pe bază de cortizon precum Advantan, Locoid, Elocom, Cutivate, Hidrocortizon sunt produse care se prescriu pe termen limitat și fiind prescrise corect și asociate cu produsele cosmetice corespunzătoare (care reprezintă de fapt PIESA DE TEMELIE) pot ține sub control eficient inflamația din dermatita atopică. Pe termen lung ele pot avea însă efecte nedorite, mai ales când sunt aplicate „după ureche”.

  • Întrebare nr. 5: dacă folosesc antihistaminice (antialergice) precum Zyrtec/Xyzal/Aerius dermatita va trece
  • Răspuns: Nu, dermatita nu va trece (și de obicei nici mâncărimea). Pentru că antihistaminicele acționează cel mai eficient când există urticarie. Despre urticarie puteți citi aici – ebook gratuit despre urticarie (https://doctor-sandra.thinkific.com/pages/urticarie-ebook), iar în câteva zile voi lansa ebook-ul contra cost extins despre urticarie.

  • Întrebare nr. 6: Fiecare copil cu dermatită atopică trebuie testat la medicul alergolog pentru alergii.
  • Răspuns: Având în vedere ca această afecțiune este una complexă, nu fiecare copil trebuie testat – ci doar acela care are dermatită atopică moderat-severă și acolo unde discuția cu părinții așa ne orientează.

  • Întrebare nr. 7: copil de 3 luni e prea mic să fie dus la medicul alergolog.
  • Răspuns: Deși nu există limită de vârstă pentru un consult alergologic, nu toți medicii alergologi consultă copii. Unii colegi medici precizează că vor consulta doar pe aceia peste 3-4 ani de viață. La cabinet consult orice pacient, fie că este sugar – fie că este vârstnic.

  • Întrebare nr. 8: Prima dată trebuie făcute analize din sânge ca să avem cu ce ne prezenta la consult.
  • Răspuns: Fals. Pentru că recoltarea unei analize de laborator este oricum un eveniment traumatizant pentru cel mic, ar fi ideal să efectuăm consultul în urma căruia veți primi țintit investigațiile necesare (desigur, dacă e nevoie). Acest lucru va duce la evitarea „înțepării” copilului de mai multe ori inutil.

  • Întrebare nr. 9: Produsele cosmetice sunt chimicale și mai bine masez copilul cu ulei de măsline sau cocos.
  • Răspuns: Sunt atât de multe aspecte eronate în această propoziție încât nu știu cu ce să încep. Dar nu, nu încurajez deloc folosirea uleiurilor naturale care pot și deshidrata suplimentar pielea și agrava leziunile.

  • Întrebare nr 10: Este APLV (alergie la proteina laptelui de vacă)
  • Răspuns: Deși incidența alergiilor alimentare este în creștere, iar proteinele din laptele de vacă sunt printre cele mai incriminate alergene alimentare la cei mici – totuși nu de fiecare dată când există o afecțiune în sfera alergologică discutăm de APLV.

NU UITAȚI – CURSUL ONLINE VĂ OFERĂ ACCES INSTANT LA TOATE ACEST EXPLICAȚII ÎN DETALIU + MULTE ALTELE  :

https://doctor-sandra.thinkific.com/

 

 

 

        Caz personal din cabinet

 

octombrie 9, 2023
  • folosește un produs pentru spălare fără parfum/uleiuri esențiale/plante.
  • renunță la orice tip de săpun solid
  • cremuiește pielea ușor umedă după fiecare spălare
  • crema trebuie să prezinte aceleași caracteristici ca și produsul pentru spălare
  • nu îți fie frică de cremele cu cortizon atâta timp cât sunt folosite rațional și la indicația medicului specialist dermatolog și alergolog