Haide să povestim despre ce se întâmplă la consultul de Alergologie și Imunologie Clinică la mine în cabinet!
- momentan vă mai puteți prezenta cu bilet de trimitere de la Medicul de Familie (spre Alergologie) și card de sănătate. Durează aporximativ 5 minute să introduc datele dvs. în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), iar apoi…
- după introducerea datelor și verificarea statusului de asigurat are loc în primul rând o discuție amănunțită (așadar nu vă programați alte activități în următoarea oră, pentru că fiecărui pacient eu îi rezerv +/- o oră de consultație în funcție de complexitatea cazului). Dacă veniți cu copilașul la consult ar fi bine să-i aduceți fie 2-3 jucării preferate, fie o cărticică de colorat pentru ca noi să putem sta de vorbă – iar el să nu se plictisească.
- după discuția amănunțită care înseamnă o serie de întrebări-răspunsuri (conversație medic-pacient, așa numita anamneză), voi interpreta+explica dosarul cu analize efectuate înainte de a ajunge la mine sau cele pe care vi le-am solicitat eu (de preferat nu pe telefon, mult mai util ar fi să fie listate/printate). Așadar vă rog să veniți cu tot dosarul de analize (nu contează ca sunt rezultate de la Dermatologie, Pneumologie, Boli Infecțioase etc). Fiecare piesă din puzzle mă va ajuta să ajung la o concluzie.
- dacă motivul prezentării a fost o leziune pe piele (bube, blânde, pete, bubițe…sau cum se mai numesc ele în popor)..vă rog faceți poze dacă aceste leziuni la momentul consultației nu mai există! Există mii de leziuni pe piele, iar fără 2-3 poze clare (măcar) care să ma orienteze diagnosticul nu va fi ușor de formulat.
- dacă motivul prezentării a fost tusea și/sau lipsa de aer a copilului, vă rog faceți un scurt video să auzim toate zgomotele! Știu că în acele momente panica e mult mai mare, dar în cazul în care puteți să faceți aceste video-uri ar fi minunat. Iar dacă ați făcut și poze/video, ar fi extraordinar să reușiți să le aranjați într-un folder/fișier pe telefon, astfel încât la consultație să nu mai pierdem timp prețios pentru a le căuta. De asemenea, chiar dacă problema copilului sau a dvs, pare că a dispărut, nu ștergeți aceste foldere. Păstrați-le cât mai mult!
- în cazul în care considerați că un produs cosmetic sau medicamentos a determinat o reacție..nu îl aruncați! Aduceți-l la consultație pentru a vedea exact despre ce e vorba și posibil și lista de ingrediente (care m-ar ajuta mult)
- dacă consider că este necesar să efectuăm și o testare cutanată, vom discuta despre asta..dar rețineți că rolul unui medic alergolog implicat nu este doar să testeze. Medicul alergolog este ca un detectiv care doar are ca ajutor aceste teste. Primesc des întrebarea – dar dacă iau tratament cu antihistaminic / antialergic/antibiotic să mai vin la consult? RĂSPUNSUL ESTE DA. DE O MIE DE ORI DA. Câteodata nu are sens testarea cutanată. Alteori e prea devreme să testăm vreun alergen. Am avut de-a lungul timpului chiar pacienți care au anulat programarea pentru că au fost nevoiți să-și administreze tratamentul antialergic și au zis că nu are sens să mai vină. Voi acum că ați citit aceste informații știți că nu trebuie procedat așa! (Cel puțin în ceea ce mă privește). Pentru că discuția dintre mine și voi ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ!
- În cazul în care programați doi copilași (deci doua ore), ar fi bine să se prezinte fie ambii părinți, fie și altă persoană care să ajute părintele cu cei doi copilași în cazul în care aceștia se plictisesc sau li se face foame.
- la sfârșitul consultului voi redacta actele – scrisoarea medicală (diagnostic, recomandări, tratament), rețeta compensată / necompensată (simplă), bilet de trimitere analize medicale (compensate/necompensate), bilet de trimitere spre altă specialitate dacă este necesar
- la final nu se achită nimic dacă ați beneficiat de bilet de trimitere de la Medicul de Familie, dacă se efectuează teste alergologice acestea se vor deconta în limita impusă de Casa de Asigurări.